Limau Mandarin dan Tahun Baru Cina Kepada kawan2 yang meraikan Tahun Baru Cina,harap2 izan masih belum terlambat untuk mengucapkan

Selamat Tahun Baru Cina!
Gong Xi ! Gong Xi !

Dengar cerita, ramai yang sakit2 tekak..puas makan limau mandarin. Musim raya cina memang berlambak2 limau mandarin kat sana sini.kat kedai,rumah sampai ke pejabat pun penuh dengan limau.
Izan nak kongsikan satu artikel daripada Harian Metro mengenai limau mandarin. Banyak juga kelebihannya kan. Bukan sekadar hidangan wajib di musim perayaan sahaja.
Menurut Pakar Perunding Diet, Indra Balaratnam, antara cini menarik limau mandarin adalah :


 • Ia terdiri daripada 85 peratus air dan hanya mengandungi 64 kalori. Ini menjadikan ia snek rendah kalori terbaik terutama untuk mereka yang menjaga atau mahu mengurangkan saiz pinggang.

 • Setiap limau mandarin memberikan kita dua gram serat dan ia adalah makanan yang baik untuk mengurangkan paras kolesterol yang tinggi.

 • Dengan kandungan lebih 50 peratus daripada pengambilan vitamin C harian anda, limau mandarin juga sangat baik untuk kulit. Vitamin C membantu dalam penghasilan kolagen untuk mengekalkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedut.

 • Penglihatan anda turut mendapat kebaikan limau mandarin ini kerana ia menyumbangkan kira-kira 16 peratus daripada jumlah pengambilan vitamin A harian. Vitamin ini membantu menghasilkan pigmen retina untuk penglihatan yang baik.

 • Bagi pesakit diabetes, perlu berhati-hati kerana limau mandarin ini manis. Justeru, jangan makan terlalu banyak pada satu-satu masa kerana ia boleh menaikkan paras gula dalam darah. Jumlah yang disarankan ialah sebiji pada satu masa.


 • Yang penting berpada-pada dalam setiap makanan yang kita ambil. Apa saja akan jadi mudarat jika kita tak pandai mengawalnya. 

  Di Shaklee, kita ada Fiber Plan Unflavored sabagai sumber fiber dan Sustained Release Vita C 500 mg untuk sumber vitamin C. 
  *Sebiji vita C Sahklee mengandungi Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren.     Banyak tu!!!
  *1sudu teh fiber Shaklee mengandungi 4g serat

  * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease 

  Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. 
  FREE consultation... Jangan tunggu lagi!!

  Labels: ,